A vedd_magadra kampánya 100% divattal áll a civil szervezeteket támogató 1% mellé

2018.05.14., 21:41

A civil szervezetek kulcsfontosságú részei a társadalmunknak, ahogy ezeknek a képeknek is. “Mi magunkra vettük, és te magadra veszed?” – a vedd_magadra fotósorozat azért készült, hogy közelebb kerüljenek a nonprofit szervezetek azokhoz, akikért dolgoznak. A projekt készítői generációnk egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb vizuális műfaját, az editorialt választották, hogy megtalálják ehhez a legrövidebb utat. A kampányhoz Adamik Luca állt modellt, a képeket Hencz Péter készítette. Minden kép egy-egy szervezetet és egy hozzájuk kapcsolódó támogatói terméket mutat be, hogy extra figyelmet irányítsanak a nonprofit szervezetekre, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

A vedd_magadra fotósorozatot úgy komponálták, hogy a szimbolikus budapesti helyszínek organikus hátteret adjanak az adott szervezet tevékenységének és termékének. Az összeállítások középpontjában a támogatói termékek és azok stílusos hordhatósága áll. Ugyanakkor bizonyos elemeket újra és újra felhasználtak, ami egy ügyesen összeválogatott gardrób variálhatóságát tükrözi, és kiegyensúlyozza a helyszínek változását. A játékos túlzások, a nőies részletek és a streetwear elemeinek kombinálása adja a styling eklektikusságát. A szettekben keverték a magyar dizájner darabokat a vintage és támogatói termékekkel, kiegészítve világmárkákkal; ez a fajta sokszínűség reflektál a tudatos nők öltözködésére.

A fotósorozatban szerepeltetett nonprofit szervezetek:

Magyar Hospice Alapítvány

 
 

A Magyar Hospice Alapítvány tevékenysége szinte mindenkit érint így vagy úgy, hiszen alig van olyan magyar család, amelyben nem fordult még elő daganatos megbetegedés. A Magyar Hospice Alapítvány a hospice ellátást teljes körűen biztosító nonprofit szervezet, amely térítésmentesen végzi a gyógyíthatatlan daganatos betegek egyénre szabott, humánus ápolását, tüneteik enyhítését, valamint pszichés támogatást nyújtanak a betegeknek és családjuknak egyaránt. Az ország egyetlen önálló, hospice-betegeket ellátó intézményében egyszerre tíz beteget ápolnak, de a Hospice Ház módszertani központként is működik, ahol orvosokat, nővéreket is képeznek. Emellett még körülbelül havi 80-100 embert látnak el a saját otthonában, Fogd a kezem programjuk keretében pedig súlyosan beteg gyerekeknek biztosítanak szakszerű orvosi ellátást és szeretetteljes gondoskodást megszokott, otthoni környezetükben.

Támogatói termék: nárcisz kitűző, 1000 Ft
Honlap: http://hospicehaz.hu
Adószám: 19663258-1-41

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

 
 

A TASZ alapvető emberi jogaink megismertetésén és érvényesíthetőségén dolgozik, kitüntetett figyelmet fordítva a sérülékeny társadalmi csoportok védelmére. Ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet nyújtanak az alapvető jogaikban sérelmet szenvedett polgárok számára, jogalkotást és jogfejlesztő tevékenységet végeznek, képzéseket tartanak, és médiakampányokkal mozgósítják a nyilvánosságot. A szólás- és sajtószabadság, a gyülekezési szabadság, a lelkiismereti és vallásszabadság élharcosai, de munkájuk kiterjed a fizikai önrendelkezéssel, a betegjogokkal, a HIV-vel és AIDS-szel élők jogaival, drogpolitikával kapcsolatos, fogyatékosságügyi és romákat érintő jogvédelmi tevékenységre is. Csak az elmúlt két évben több mint 3000 esetben nyújtottak jogsegélyt – ingyenesen.

Támogatói termék: “Szabad.” póló, 5000 Ft
Honlap: https://tasz.hu
Adószám: 18067109-1-41

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)

 
 

A NANE közhasznú egyesület, amely jövő februárban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az alapítás óta lép fel családon belüli, nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszak ellen. A segélyvonalak működtetésén túl prevenciós programokat tart fiataloknak, szakemberek számára pedig akkreditált továbbképzéseket, szakmai kiadványokat készít, szakkönyveket fordít, ad ki. A #vanképemhozzá névre keresztelt közösségi fotós kampánnyal a családon belüli bántalmazásra hívták fel a figyelmet, a felkérésükre készült, Kérsz teát? című színdarab pedig a nőkkel szembeni erőszak dinamikájáról és a beleegyezés jelentőségéről szól. Nekik is köszönhető, hogy az utóbbi években elindult Magyarországon a társadalmi diskurzus a nők elleni erőszakról.

Támogatói termék: egyedi mintás póló, megvásárolható tetszőleges összegű adományért
Honlap: http://nane.hu
Adószám: 18060339-1-42

Magyar Kerékpárosklub

 
 

A mára már több mint kétezer taggal bíró Kerékpárosklub 16 éve dolgozik azon, hogy Magyarország biciklibarát, ezáltal a közlekedés gyorsabb, a levegő jobb, az utcák pedig biztonságosabbak legyenek. Folyamatosan együttműködnek országos és helyi döntéshozókkal, hogy ne történjenek útfelújítások kerékpárosbarát fejlesztés nélkül, hogy a KRESZ aktuális és minden igényt kielégítő legyen, és egy kerékpározást segítő jogszabályi környezet jöjjön létre. A láthatatlannak aligha mondható szervezet évente egyszer több tízezer biciklist hív az utcára az I bike Budapest keretében, hogy a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért és a zöld területek megóvásáért demonstráljanak. A budapesti közbringarendszer (BuBi) is részben nekik köszönhető, csakúgy, mint az idén startoló Bringázz a munkába! kampány, de más nagyvárosokban is szervezkednek, például Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden.

Támogatói termék: Cinelli x I bike Budapest sapka, 4000 Ft
Honlap: http://kerekparosklub.hu/
Adószám: 18245402-2-41

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 
 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madárvilág és a természet védelmét tűzte zászlajára. Segít belátni munkájuk jelentőségét, ha tudjuk, a madarak a környezetünk állapotának tökéletes jelzőfajai: mivel rendkívül érzékenyen reagálnak a környezeti változásokra, állományuk alakulása jóval előbb és drasztikus eredménnyel figyelmeztet bennünket a természetet fenyegető veszélyekre. Az Egyesület önkéntesei és szakemberei élőhelyeket védenek, állományfelméréseket végeznek, fajmegőrzési programokban vesznek részt, szemléletformáló rendezvényeket szerveznek. Évente több mint 10 000 odút kezelnek, így otthont teremtve az odúköltő madaraknak. A Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel együttműködve pedig ingyenesen letölthető Madárhatározó, valamint Kétéltű-és hüllőhatározó mobilalkalmazást fejlesztettek, hogy a természet felfedezése része legyen a mindennapoknak.

Támogatói termék: jelvény, 500 Ft
Honlap: http://www.mme.hu
Adószám: 19001243-2-43

Magyar Helsinki Bizottság

 
 

A Magyar Helsinki Bizottság 1989-ben azért alakult, hogy kiálljon a jogállamiság mellett, felvegye a harcot a hatalom túlkapásaival szemben, és védelmet nyújtson a fogvatartottaknak, a hatósági erőszak áldozatainak és a menekülteknek, emellett fontos információforrása és partnere legyen más országok nemzetközi szervezeteinek az áldozatok azonnali megsegítése érdekében. Az elmúlt 28 év munkája eredményeként – a teljesség igény nélkül – bekapcsolódtak a hazai és a külföldi jogász- és bíróképzésbe, különösen a menekültügy és az antidiszkrimináció területén, sikerrel járnak el a romák rendőrségi eljárásai során és büntető igazságszolgáltatásban tapasztalt diszkriminációjával szemben, továbbá fontos lépéseket tettek a hazai börtönzsúfoltság csökkentéséért is. Fellépnek a civil szektor védelmében, valamint segítenek azoknak, akik bátran kiállnak politikai véleményük, meggyőződésük mellett.

Támogatói termék: póló, 5000 Ft
Honlap: https://www.helsinki.hu
Adószám: 19013983-1-41

Stáb
Fotó, web: Hencz Péter
Koncepció, styling: Virág Zsófi
Produkció, szöveg: Kegyes Júlia
Modell: Adamik Luca – Attractive
Smink: Vozák Tímea
Haj: Károlyi Márk Travis – Cult Hairandbazaar


Az 1%-ok sorsa most dől el

Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyeknek május 22-ig kell benyújtaniuk a személyi jövedelemadó-bevallásukat, és ugyanez a határidő vonatkozik az szja 1+1%-ának felajánlására is, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. A 1+1% felajánlása viszont nem kötelező, és az adózok kb. 50%-a korábban sem élt vele, emiatt pedig jelentős támogatástól estek el a nonprofit szervezetek.

Amióta a NAV automatikusan elkészíti az adóbevallást helyettünk, a folyamat kényelmesebb, a civil szervezetek helyzete viszont még rosszabb lett: míg 2016-ban 8,5, 2017-ben már csak 7,5 milliárd forint volt az 1%-os felajánlások összértéke.

Azok számára, akik már nyilatkoztak, vagy más formában is támogatnának egy vagy több szervezetet, erre számos lehetőség adott. Akik tehetik, nagyobb összeget, vagy rendszeres támogatást is folyósíthatnak a részükre, és sokszor még azt is feltüntethetik az utalásnál, hogy pontosan mire szeretnék, hogy felhasználják az adományt. Van olyan szervezet is, amelyhez tagként lehet csatlakozni, a tagdíjért cserébe pedig extra kedvezmények vagy szolgáltatások vehetők igénybe.

Sokuk pedig olyan egyedi tárgyakat árul a webshopjában vagy együttműködő üzletben, mint amilyenek ezeken a fenti képeken is feltűnnek.

Az ilyen támogatói termékek megvásárlása több szempontból is jó döntés. Egyrészt nagyon menő, abszolút hordható darabokról van szó, de ami még fontosabb, hogy ebben az esetben nemcsak egyszeri összeggel járul hozzá a támogató a szervezet munkájához, hanem azzal, hogy viseli egy terméküket, még több emberhez eljuttatja az üzenetüket, és hiánypótló beszélgetéseket kezdeményez – egy ilyen hétköznapi témából kiindulva, mint az öltözködés.

A pénzügyi támogatáson túl is van módja, hogy csatlakozzunk egy jó ügyhöz. A legtöbb civil szervezet folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, az ő jelentőségük pedig felbecsülhetetlen, hiszen minél több önkéntest foglalkoztat egy szervezet, annál biztosabb, hogy holnap is számíthatunk rájuk.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás