Tejszínes-gombás spagetti: az alaprecept

Avatar photo
2012.01.4., 11:33
Egy rendkívül egyszerű recepttel jelentkeznék ma, amiben nem szerepel egyetlen kimondhatatlan nevű fűszer sem és igen gyorsan elkészíthető. Bár nálam elég sokszor terítékre kerül a konyhában, eddig eszembe sem jutott, hogy írjak róla, annyira egyszerű: egy krémes, gombás spagetti.
Egy pohár jó bor társaságában remek vacsora, és nem mellékesen pénztárcabarát is. Természetesen a végletekig lehet csűrni-csavarni, ha mondjuk megfejeljük egy kis pecorino vagy parmezán sajttal. Ha valaki esetleg a csípősebb ízű sajtokat kedveli, akkor egy karcosabb kéksajtot ajánlok, a végeredmény ugyanolyan finom lesz. Jelen esetben viszont álljon itt egy alapváltozat, egyszerű csiperkegombával, amit aztán tovább lehet spékelni az idénynek megfelelően mindenféle erdei gombával vagy a fentebb említett sajtokkal. Ebben a verzióban a hangsúly természetesen a friss ízeken van és azon, hogy a vacsoránk gyorsan elkészíthető legyen.

Hozzávalók:
30-40dkg gomba
1 doboz tejszín
1 csokor friss petrezselyem
1/2 csomag spagetti
2 ujjnyi vaj
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

olívaolaj

Amíg a spagettink megfő, addig a mártást is el tudjuk készíteni:
A gombákat vágjuk fel vékony szeletekre és egy száraz serpenyőben kezdjük el megpirítani őket kevés só és bors társaságában. Amikor már helyenként kezd megpirulni a gomba, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és dobjuk rá a vajat. A fokhagymagerezdeket is vágjuk vékony szeletekre majd adjuk hozzá az egészhez. A vaj „besűrűsödése” jelzi, hogy eljött a tejszín ideje. Öntsük rá és keverjük jól át, hogy mindenhol átjárja és pár percig lassú tűzön hagyjuk a mártást főni. Nagyjából készen is vagyunk; húzzuk le a tűzről a serpenyőt és egy nagy halom frissen felvágott petrezselyemmel szórjuk meg.

Tálalásnál az igazán bevállalósak locsolhatnak még rá egy kis frissen facsart citromlevet olívaolaj társaságában, mert úgy az igazi, de természetesen anélkül is fogyasztható. Most, hogy már megvan egy basic recept, lehet hősködni tovább. Hajrá!

Szerző: Hinyenc

Címkék: ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás