Magazinunk szerkesztőségi konyhájában ezúttal a KOLIN és a Thomas Mark frontember, Liczényi Márk állt séfnek, hogy megossza és megmutassa nekünk favorit kulináris recepjét. Márk azt is bebizonyította, hogy nemcsak a színpadon, hanem a konyhában is igazi sztár: a nyári fesztiválszezon mellé könnyen kivitelezhető, de nagyot durranó nyári finomsággal rukkolt elő.
Az étel:
Zöldséggel töltött cukkini kaporszósszal
Az első és legfontosabb dolog: a cukkinit mindannyian ejtsük jó olaszosan, így: „zuccsíni”. És máris finomabb lesz. A húsz éven aluliaknak hazudjuk azt, hogy hús is van benne, a szószról pedig ne áruljuk el, hogy kapor is van benne.
Könnyű, nyári étel, amely nagyon szép is, a zuccsíni zöldje különösen szórakoztató.
Hozzávalók:
– zuccsíni
– zöldségek (hagyma, sárgarépa, egyéb, amit szeretnénk)
– rizs
– tojás
– sajt
– tejszín
– kapor
– olaj
– liszt
– tejföl
– tej
– ecet
– fűszerek: argentin fűszerkeverék (chimichurri) vagy indiai fűszerkeverék (pl. masala), grill fűszerkeverék, só, bors, cukor
A rakott zuccsíni elkészítése:
A zuccsínit ne hámozzuk, csak vájjuk ki a magvas belét, és 1-2 cm oldalvastagságú csónakokat készítsünk, melyek alját egyenesítsük ki óvatosan, hogy stabilan és szépen álljanak a tepsiben. A töltelékhez először főzzünk rizst, kicsit túl, hogy jó pépes legyen. A zöldségeket, amelyek a csónakban ülnek majd, kockázzuk fel kb. fél cm átmérőjű darabkákra, és serpenyőben süssük jó puhára, majd erősen fűszerezzük túl, különben tompa lesz a végeredmény. Ha puhák lettek (szegénykék), keverjük össze a rizzsel, üssünk rá tojást, és keverjük össze. Az így született péppel töltsük meg a csónakokat, jó púposan, ne szerénykedjünk. A csónakok ugorjanak sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben 185 fokon 45 percig süssük lefedés nélkül. Félidőben őrjítsük meg egy kis reszelt sajttal, a veszélyt kedvelőknek javaslom a füstölt sajtot.
A kaporszósz elkészítése:
Vágjuk fel apróra a szép kaprot. Készítsünk rántást (forró olajhoz tegyünk lisztet, folyamatosan keverve, amíg gyöngyözni nem kezd), és keverjük el benne a kapor felét. Közben folyamatosan öntsük fel vízzel (hideg vízzel, hogy ne ugorjon össze a rántás), és fűszerezzük sóval, borssal. Adjunk hozzá tejfölt, tejet és főzőtejszínt, büntessük meg egy kis cukorral és kevés ecettel is. A büntetés után vegyük le a gázról, és robbantsuk rá a kapor másik felét. Takarjuk le, hogy átjárja a szószt a saját gőze, és hagyjuk lehűlni.
A kész rakott zuccsíni hajócskákat igény szerint takarjuk be szósszal, és szervírozzuk csinos ruhában.
Jó ebédhez szól a nóta!
Thomas Mark – Jean-Paul
Web: The Kolin, Thomas Mark
Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.