Ízorgia precízen tálalva: Green Thai ételbár

Avatar photo
2014.10.28., 19:57

Izgalmas ízvilág, minőség, precizitás, friss és autentikus alapanyagok – csak néhány szó, amivel a budapesti Green Thai ételbárt jellemezhetjük. Ízkommandónk legújabb felfedezése kívül esik a belváros forgatagától, de a barátságos személyzet, a hangulatos étterem és ami a legfontosabb, az intenzív thai ételek megérik az utazást.


A Dózsa György út közelében található Green Thai Ételbár igazi különlegességnek számít, hiszen ez az egyetlen olyan thai étterem, ahol magyar a személyzet, azonban minden más – az ételek alapanyagától egészen a zenéig – thai. A tulajdonos, Tamás Zoltán, aki 12 évet élt Thaiföldön, egy kiadós vacsora mellett – amit szerkesztőségünk örömmel fogyasztott el – mesélt nekünk az ételekről és a precizitás fontosságáról.

collage_thai

Az elmúlt években rohamosan nyílnak nálunk az újabbnál újabb ázsiai konyhát népszerűsítő éttermek, kifőzdék (a kínai mellett szerencsére már van vietnámi, japán és thai étterem is), amik közül kedvünkre választhatunk, ha új élményre vágyunk. Ázsia ízeit  azonban még mindig hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni és rendszeresen keverni: így van ez a thai ételekkel is, amit sokan még mindig közel azonosnak tartanak a kínaihoz. Éppen ezért, a fogalom- és képzavar elkerülése végett összegezzük röviden, hogy mi is jellemzi a thai konyha és persze a Green Thai Ételbár ízeit. Friss alapanyagok, amiknél a domináns ízt többek között a fokhagyma, galanga (thai gyömbér, ami csípősebb a nálunk ismertnél), koriander,  a citromnád és az elmaradhatatlan chili adja, emellett fontos megjegyeznünk – ami számunkra is új információ volt -, hogy Thaiföldön minden ételt rizzsel esznek. Nélküle a thai ételben nincs semmi thai – ahogy azt Zoltán is mesélte. Persze tésztaételek is fellelhetők a kínálatban, emellett a thai emberek szeretik a csirke és tengeri herkentyűből készült fogásokat.

collage_leves

Mi levessel nyitottuk egzotikus utazásunkat az ízek kavalkádjában, választásunk a Tom Kha és a Thai húslevesre esett. Az első leves kókuszos-citromos ízvilágú, galangából készül és olyan, mintha desszertet ennénk leves formájában, amit a tetejére öntött chiliolaj még különlegesebbé varázsol. A thai húsleves közelebb áll a magyar konyhához, mint az előbbi, édes párja, ám a benne lévő tojásrántotta (!) és az intenzív koriander párosa azonnal egzotikummá varázsolja, ráadásul tele van friss, ropogós zöldségekkel.

Főfogásként csirke kesudióval és Satay csirkével került terítékre. A Satay egy igazi egzotikus finomság: sárga curry és szójaszósszal ízesített kókusztejben pácolt csirkefalatkák pálcikákra tűzve, amit mogyoró szószba mártogathatunk. Amíg mindez készül, kellemes mogyoróillat lengi be az éttermet, ezzel is felcsigázva az ízlelőbimbóinkat és egyre éhesebbé és kíváncsibbá téve minket. Említettük már, hogy minden a vendégek előtt készül? Ez azért is jó, mert láthatjuk, hogyan lesz a sok alapanyagból egy kiadós ebéd, de ami ennél is jobb, a séffel is beszélhetünk közben, aki szívesen elmagyarázza – mint nekünk -, milyen a jó wok vagy mi is az a galanga.
A csirke kesudióval az a thai étel, amit nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek, aki még csak most ismerkedik ezzel a konyhával. Ropogós zöldségek és frissen pörkölt kesudió harmóniája keveredik a csirkével, ami tényleg nagyon finom.

IMG_2109_

Amíg a Thai fekete teánkat isszuk, ami a vanília ízétől még a karácsonyi hangulatunkat is előre hozza, a tulajdonos a Green Thai Ételbár különleges thai ételeiről mesél nekünk. Rengeteg olyan ételt készítenek, ami Thaiföldön nem létezik, hiszen ők találták ki és kísérletezték ki a megfelelő arányokat, hogy igazán tökéletes ízvilágot és ételt alkossanak vendégeiknek, ilyen az igazi desszert különlegesség is, a kókusz sodó ananásszal.

A minőséghez ragaszkodni kell. Itt mindig minden ugyanolyan, nekünk ez a védjegyünk.

– teszi hozzá Zoltán, a saját receptek alapján készített ételeket pedig a thaiok is nagy kedvvel eszik. Ez már igazi garancia a minőségre, úgyhogy siessetek kipróbálni a Green Thai menüjén található finomságok egyikét!

Címkék: , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás