„A célunk az, hogy messzi-messzi galaxisok egyszerű példáin keresztül mutassuk be a politika bonyolult működését” – interjú a Kultikus podcast készítőivel

Avatar photo
2021.10.14., 17:59

A phenom’enon és a Polémia Intézet közös projektjeként még tavasszal indult útjára a Kultikus névre keresztelt podcast, ami a kultúra és a közélet összefonódásait igyekszik kibogozni. Egy nyári csendespihenőt követően, némileg megújulva és maximális lendülettel indulnak újra az adások, ennek apropóján beszélgettünk a podcast két készítőjével, Horváth Zsolttal (magazinunk szerzőjével) és Szolcsányi Péter „Bodával”.

A podcast, mint műfaj töretlen népszerűségének a 21. században talán az is lehet az oka, hogy a képernyőn keresztül, full HD-ban ömlő információáradatba belefáradt generációnk mintegy nosztalgikus szeretettel fordul ehhez a letisztult és egyszerű formátumhoz. De persze az is lehet, hogy inkább magyarázható a podcastok végtelen sokszínűségével, hiszen bármilyen niche téma iránt is érdeklődjön az ember, szinte biztosan talál az ízlésének és érdeklődésének megfelelő adást a világhálón.

Vagy ha esetleg mégsem, akkor legrosszabb esetben saját maga készít egyet.

Az áprilisban rajtolt Kultikus epizódjaiban a phenom’enon a Polémia Intézettel karöltve társadalmi, politikai és popkulturális kérdésköröket jár körbe, új nézőpontokból, és adásról adásra bizonyítja, hogy az élet ezen területei mennyire összefüggenek egymással, és egymás kontextusában érdemes beszélni róluk. Az intézet elnöke, Lovász Dorottya definíciója alapján

a Polémia Intézet egy civil és közéleti témákkal foglalkozó kör, melynek célja többek között a politikatudomány népszerűsítése és a magyar közélet minőségének javítása.

De hogy kapcsolódhat ilyen témákhoz a Rick és Morty vagy mondjuk a punk mint zenei műfaj? A podcast műfajáról és a Kultikus múlt-jelen-jövőjéről kérdeztük Zsoltot és Bodát.

Fotók: Lovász Dorottya

Hogyan jött az ötlet, hogy podcastot indítsatok? 

Zsolt: A Kultikus alapvetően az én ötletem volt. Szerettem volna egy olyan podcastot csinálni, amiben a felületességet hátra hagyva mélyebben beszélgetünk popkulturális kérdésekről. A podcast műfaja régóta érdekelt, a második hullám alatt pedig jó elfoglaltság volt ezt összeszervezni. Popkultúráról több mint négy éve írok már, a beszélés most izgalmasabb műfaj számomra.

Boda: Valamilyen podcast lehetősége már korábban felmerült az Intézetben, először az ALAP nevezetű videó sorozatunk mellé, de ekkor még nem volt megfelelően strukturálva. Zsolt adott neki formát és irányt, így kezdődött el a Kultikus. Valamennyire a pandémiára is reagált, hiszen alapvetően offline programokban gondolkodtunk, ezeket nem lehetett szervezni, így kezdtünk el  online helyettesítőt keresni, és a podcast egy tökéletes formának tűnt.

Mik az előnyei (és esetleges hátrányai) ennek a formátumnak?

Zs: Szerintem a legnagyobb előnye az, hogy bármilyen lehet.

Akár azt is megtehetem, hogy ülök egy szobában és 3 órán keresztül beszélek arról, hogy miért az Oasis a kedvenc zenekarom. Ezt a fajta szerkesztési és nyelvezeti szabadságot nagyon élvezem.

A hátránya az, hogy nem profi. Úgy gondolom, hogy egyszer lesz átjárás a rádiózás és a podcast készítés között, illetve, hogy a podcast hatással lesz a rádiózásra és a rádiós műsorokra, de jelenleg egy olyan arc, mint én vagy Boda, közelébe se mehetne egy rádiós mikrofonnak. Persze más szemszögből ez is előny lehet a hallgatónak, ha nem szereti a rádiózás kötöttségét.

B: Hallgatói oldalról azt emelném ki, hogy könnyebb olyan tematikus műsort találni, ami minket érdekel, és bármikor hozzáférhető. A nem profi részével inkább külsőleg értek egyet, hiszen egy podcastot is fel lehet venni olyan stúdióban, ami rádiószintű, illetve a műsorszerkesztést is lehet profin csinálni. A közönség nem kezeli profi munkaként, de ez szerintem nem fog sokáig tartani, ahogy megjelennek jól szerkesztett, jó minőségű podcastok, biztos, hogy meg fog nőni a presztízse, és komolyabban fogják venni ezt a formátumot is az emberek. 

Hogyan kell elképzelni egy podcast-felvételt? Más szóval, ha valaki podcast készítésébe fogna, mire lesz szüksége? 

Zs: Ezt megelőzően az Aurórában vettük fel a részeket (innen is köszönjük a lehetőséget), illetve Zoomon keresztül, amikor otthon ülésre voltunk ítélve. Az Aurórában az asztal közepére tettünk egy mikrofont, körbeültük, és úgy rögzítettük a felvételeket. Szerintem egyébként a podcastban az a jó, hogy nem kell profi mikrofon sem. Egy jó ötlet kell, azt kell átgondolni és megvalósítani. Idővel pedig alakulhat úgy, hogy stúdió környezetbe költözik.

Az első adag adás egy csokornyi nagyon különböző témát dolgozott fel, hogyan lehetne mégis kollektíven behatárolni a Kultikus “brandjét” és misszióját?

Zs: Ahogy fentebb is említettem, a Kultikus lényege, hogy popkulturális témák mélyebb rétegeit tárjuk fel könnyed beszélgetések formájában. Abszolút azt a hatást szeretnénk elérni, hogy mikor valaki hallgat minket, azt érezze, mintha egy asztalnál ülne velünk. A témákba pedig lehetőség szerint próbálunk társadalomtudományi, politikatudományi gondolatokat belefűzni.

Szerintem fontos, hogy a Kultikussal van egy olyan podcast, amiben például a punkról nem sztorizgatva beszélgetünk, hanem arról, hogy a megjelenése hogyan volt hatással a politikára, hogyan vált a munkásosztály jelképévé, majd lassacskán kommersz termékké.

B: Az én részemről egyszerű beszélni, hiszen a sci-fi és a politikatudomány, illetve társadalomtudomány kapcsolata adja meg az irányt.

Különböző sci-fi, esetleg fantasy alkotásokat (könyveket, filmeket, sorozatokat) beszélünk meg, a politológia és szociológia szemüvegén keresztül. A célunk az, hogy az elképzelt messzi-messzi galaxisok egyszerű példáin keresztül mutassuk be a politika bonyolult működését.

Hogyan találjátok ki az egyes epizódok tematikáját, és milyen előzetes felkészülést igényel egy-egy felvétel?

Zs: Több mód is van rá. Egyrészt vannak azok a témák, amiket eddig egy fröccs mellett beszéltünk át, másrészt vannak azok, amiket otthon találunk ki, harmadrészt pedig vannak aktualitások, amikre reagálni kell. A felkészülés mindenkinél más. Sok témában van évek során felhalmozott tudásunk, gyakran egyszerűen csak ezt hozzuk be. Ilyen téren a legfontosabb, hogy bizonyos részekhez ki ül be, például van tagunk, aki pszichológiát tanul, így ő olyan szempontból tud megközelíteni egy témát, amire én vagy Boda nem lennénk képesek.

B: Sok minden befolyásolja az egyes adások létrejöttét, a Rick és Morty sorozat például az aktuális eseményekre reagált, nevezetesen, hogy megjelent a sorozat új évada. A robotos adásunk úgy jött, hogy kedvünk volt a robotokról beszélni, így kicsit ad hoc jellegű lett.

Az új adások tekintetében szeretnék olyan tematikát kialakítani, ahol minden résznek van valamilyen aktualitása, hogy miért éppen az adott problémáról/műről beszélünk. 

Egy nyári csendespihenő után hamarosan újraindulnak a felvételek, miben és hogyan újul meg a podcast?

Zs: A Kultikus mostantól az Eper Rádió (Első Pesti Egyetemi Rádió – a szerk.) támogatásával folytatódik, ami azt jelenti, hogy stúdióban vesszük fel a részeket! Sokunkat frusztrált egy idő után már a rossz minőség, így nagyon örülünk, hogy egymásra találtunk Jamriskó Tomival, az Eper főszerkesztőjével. Másik újdonság, hogy két állandó műsorvezetője lesz az adásnak. Én fogom vezetni a Kultikus “sima” részeit, a sci-fit pedig Boda.

A műsorvezetés mindkettőnknek egy nagyon új műfaj, az eddigi adásokban pedig tök véletlenszerű módon döntöttük el, ki lesz a host. Nekem és Bodának is megtetszett ez a szerep, úgyhogy bevállaltuk. Illetve kinyitjuk a podcastot, és lesznek végre vendégeink. A hamarosan érkező részekhez például Young Majré és Gaál Dániel stand-upos jött el hozzánk beszélgetni. Érdekes lesz!

A különböző, specifikus kérdésköröket körbejáró adásokon kívül a Heti kibeszélőben Rick és Morty epizódokat is elemeztek, ez a sorozat marad jövőben is? Miért pont Rick és Morty, illetve terveztek-e más filmeket/sorozatokat/albumokat/bármilyen popkulturális terméket is kivesézni?

B: Úgy érzem, ez a kérdés elsősorban rám vonatkozik. Örülnék, ha lenne még ilyen heti kibeszélős adás, ez attól függ, találunk-e olyan elsősorban sorozatot, amiben látunk elég fantáziát és érdekel is minket. A Rick és Morty pont egy ilyen sorozat volt, hetente jöttek ki az új évad részei, és a csapatból többen is nagy rajongók vagyunk, valahol adta magát a dolog, hogy ezt csináljuk, és szerintem jó precedenst teremtett.

A heti kibeszélő műfaj könnyebbsége, hogy itt tényleg nem kell nagyon készülni, megnézzük azt a sorozatrészt, amit amúgy is megnézünk, esetleg annyi, hogy kétszer nézzük meg, illetve ezek rövidebb adások is.
A nehézséget viszont az jelenti, hogy rendszeresen kell felvenni, és nehezebb időpontot egyeztetni, hogy mindenki időben meg tudja nézni az adott részt. 

Zs: Szerintem is lehet még ilyen, de ezeket sokkal feszesebb tempóban kell rögzíteni és kirakni, ez pedig problémákat okozhat. Viszont a Polémiának van egy stabil taglétszáma, ami megengedi, hogy ha valaki kiesik, tudjuk pótolni. Ha kijönne egy új Radiohead-lemez, az például simán megérne egy kibeszélőt, ha nem lettünk volna szüneten, Kanye West Dondája is jó alkalom lett volna rá.

Tudtok ajánlani pár személyes kedvenc podcastot is?

Zs: Én viszonylag nagy podcast-fogyasztó vagyok már régóta. Zeneiekből a Switched On Pop-ot és az After Sajó Dáviddalt nagyon kedvelem. Futball-szeretőként hallgatom a The Athletic Football Podcastot és a Ziccert. Nagyon érdekel Észak-Korea, így az NK News podcastját szeretem, baromi érdekes beszélgetéseket lehet hallgatni (nem túl jó minőségben sajnos). Nemrég egyébként Friderikusz podcastjába hallgattam bele, és szerintem tök menő, hogy ennyi évtizedes tapasztalattal a háta mögött kipróbálja magát egy alapvetően amatőröktől indult műfajban.

B: Én nem vagyok nagy podcast-rajongó, de vezetés mellé, vagy nagyobb séták során szoktam hallgatni őket. Kedvencet talán nem is tudnék kiemelni, általában megnézem, hogy melyik adások vannak éppen toplistán, és téma szerint válogatok. 

A megújult Kultikus podcast adásait a Polémia Intézet Youtube-csatornáján és Spotify-on keresztül is követhetitek!

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

Címkék: , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás