2013-ban is Macaron Nap!

Avatar photo
2013.03.12., 12:15

New Yorkban és Párizsban már sokadik éve rendezik meg a Macaron Napot, amelynek során bemutatkoznak macaront árusító üzletek és számos rendezvényen népszerűsítik ezt a különleges, színes édességet.


A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Az emberek többsége általában gondolkozás és kóstolás nélkül rá is vágja, hogy nem szereti. Aki azonban kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot (elsőre leginkább Párizsban, ahol óriási kultusznak örvend), megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük.

A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból (elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül), és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.

Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Itt már a mandulás massza átveszi a töltelék nedvességtartalmát, és a desszert belső fele már erről szól. Ez még trükkösebb, hogy ne legyen túl ragacsos és túl édes. A töltelék nagyon fontos szerephez jut, mivel az biztosítja a macaron jellegzetes ízét, és azt, hogy ne egy édes, semmilyen ízű massza legyen az egész falat. Ennek tehát arányaiban elegendőnek és lehetőség keserűnek, vagy savanykásnak célszerű lennie.

Házilag borzasztó nehéz kivitelezni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá (na meg, pl. néhány napig pihentetett tojásfehérje és a profi cukrászatokban használt, egészen finomra őrölt mandulaliszt sem árt hozzá). Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik.

A 2013-as Macaron Nap Magyarország hivatalos programja (folyamatosan bővül).

Igen, lesz idén is, 2013. március 20-án Macaron Nap Magyarországon.
Az esemény időpontja: 2013. március 20. délután 15 órától 21 óráig
Helyszín: Akvárium Klub (Erzsébet tér)

Belépőjegyek kaphatók:

Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér) jegypénztárában,
nyitva minden nap: 12 – 19 óráig

Sarki Fűszeresben (1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.),
nyitva: 8 – 20 óráig, szombaton: 8 – 15 óráig, vasárnap: zárva

My Little Melbourne (1075 Budapest, Madách Imre út 3.),
nyitva: 7:30- 18 óráig, szombaton: 9 – 16:00 óráig, vasárnap: zárva

nU Bor és Bisztronómia (1062 Budapest, Eiffel tér, Teréz körút 55-57.)
nyitva: minden nap 10 – 22 óráig

A 2012-es esemény komoly nemzetközi visszhangot is kapott:

„Just because you’re not in France this March 20th, it doesn’t mean you can’t celebrate Jour du Macaron in your own special way. Good hearts, like good macarons, can be found on all fourcorners of the globe. Hungary has hopped aboard the Macaron Day train this year, with their Macaron Nap – Hungarian Macaron Day.”
(Parisian Events)

Vitték a macaront, mint a cukrot! (Origo)
„Ekkora rohamot élelmiszer-ipari termékért utoljára az IKEA-ban láthatott Budapest, amikor levitték 200 forintra a húsgolyó árát, a kedvezményre pedig különbuszos tömegek érkeztek. A macaronnapon viszont egy prémium cukrászterméket érte a roham; kedd délután 5 és 8 között semmit sem lehetett érezni a 2008 óta tartó válságból.”

Az esemény hivatalos oldala: http://macaronnap.hu/

Címkék: , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás