Kylie Minogue és egy sor újítás is az idén 30 éves Sziget Fesztiválon

Avatar photo
2024.04.25., 20:54

A fesztivál első napján, augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik a BRIT Awards-on idén Global Icon különdíjjal elismert, nem mellesleg tavaly évvégi, legújabb lemezének egyik daláért Grammy-díjat is bezsebelt, lassan már tényleg nagymamakorba lépő popkirálynő, Kylie Minogue.

A fesztivál ma tartott sajtótájékoztatóját Csiszár Virág, a Sziget booking managere kezdte a nagy bejelentéssel. „Az már korábbról ismert, hogy olyan nagy nemzetközi sztárokat láthatunk idén a Nagyszínpad headliner sávjában, mint Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix és Fred again.. Ha pedig azt nézzük, hogy a korábbi sávokban fellép – mások mellett – Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe vagy akár Tom Odell vagy Louis Tomlinson, láthatjuk, hogy rendkívül sokszínű és erős programja lesz az idei Nagyszínpadnak. Nagy örömmel jelentem be, hogy ehhez a sorhoz csatlakozott – a nyitónap fő fellépőjeként – az ausztrál szupersztár, Kylie Minogue”.

A többszörös platinalemezes Kylie Minogue karrierjének újabb próbálkozása volt a 2023 nyarán megjelent Tension című albumáról kimásolt Padam Padam című dal, amellyel el is hoztak a szerzők egy Grammyt. A világhírű popsztárnak a zenei világra gyakorolt jelentős hatását egy komoly elismeréssel is díjazták: Kylie Minogue kapta idén a BRIT Music Awards Global Icon különdíját, melyet az„igazán kivételes művészeknek” – legutóbb 2021-ben Taylor Swift kapta – ítélik oda. A Globális Ikon-díjat Dua Lipa adta át Minogue-nak, aki „a pop örökös királynőjeként” említette őt.

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a fesztivál újításait vette sorra. „Tavaly nagyot léptünk a Sziget vendégélmény fokozásában – a visszajelzések alapján – a látogatók nagy megelégedésére” – mondta Kádár. „A higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaink, ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. A Sziget látványvilága is nagyot színesedett úgy a vendégtérben, mint a programhelyszínek tekintetében. A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettünk, ezen a téren már egy nemzetközi közösséggel, az Európa élvonalába tartozó fesztiválokkal együttműködve közösen dolgozunk tovább. Kiemelendő még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűsége” – tette hozzá a főszervező. „A programkínálat mellett ma már a nemzetközi pályán a vendégélmény a legnagyobb hívószó, ha nem a legnagyobb vonzerő. A korábbi éveket jelentősen meghaladó előzetes érdeklődés a Sziget iránt nagymértékben ennek is köszönhető” – mondta Kádár. „Az elővételes jegyidőszakban nagyon megugrott az eladott bérletek száma, külön fontos számunkra, hogy a magyar látogatók vásároltak – hosszú évek után először – a legtöbben Early Bird hatnapos bérleteket. A napijegyek árait pedig idén átlagban nem emeltük, sőt, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlet megjelenésével a fiatalok – az első időszakban – a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.”

Free To Be… – a Szigeten, szabadon

Idén 30. alkalommal jelentkezik a Sziget. „Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk: egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a flow-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák” – mesélte Kádár Tamás. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok. Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki a főszervező. „Európa egyik legnagyobb fesztiváljaként aktívan kiállunk az alapértékeink mellett és büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket idén a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő Take a Stand Award elismeréssel díjazta” – tette hozzá. „Öt évvel ezelőtt a Love Revolution égisze alatt foglaltuk össze azokat az alapértékeket, melyek az üzeneteinkben és programjainkban is visszaköszöntek. Az eltelt három évtizedben a Sziget és közönsége egy olyan nemzetközi közösséggé vált, mely együtt valósította meg azt az álomállamot, amit ma már szerte a világban a Szabadság Szigetének hívnak. A Sziget, a szabad Szitizenek elfogadó közössége. A Sziget az a hely, ahol szabadon lehetünk önmagunk, ahol szabadon lehetünk Szitizenek – ennek ad keretet mostantól a Free To Be…, mely a Sziget számos pontján köszön majd vissza.”

Zenei programok

Csiszár Virág, a Sziget booking managere bemutatta a nagyobb programhelyszíneket, így sorra vette a Nagyszínpad, a Revolut Színpad, a Bolt Party Aréna és a Colosseum neveit. „A Nagyszínpad headliner felhozatalában tehát ott lesz az első napon az új lemezével érkező szupersztár, Kylie Minogue, majd generációjának egyik legsokoldalúbb előadója, Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher, a hatalmas show-jairól ismert szupersztár DJ, Martin Garrix , a kortárs pop legegyedibb hangú ikonja, Sam Smith, valamint a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again… A Nagyszínpad korábbi sávjában olyan nevek sorakoznak, mint a brit hip-hop kulcsfigurája, Stormzy, a minden idők egyik legsikeresebb fiúbandájából ismert Louis Tomlinson, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, a szcéna egyik legkeresettebb tehetsége, Fisher, valamint az elektronikus zenei Grammy-rekorder, Skrillex. A délutáni sávokban pedig – mások mellett – már biztos, hogy jön a Szigetre Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill vagy Raye.”– mesélte a booking manager.

Virág kiemelte: „Idén is egyedi produkciókkal várunk hazai előadókat is. Friss hír, hogy Beton.Hofi ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island is. Az pedig már ismert tény, hogy hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sorában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.”

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő Revolut Színpad (korábban FreeDome) nagysátrának programjából is kaptunk ízelítőt. Itt lép fel – az összesen 36 előadó közt – a Big Thief, a Fontaines D.C., Marc Rebillet, a L’Imperatrice, Aurora, , a Crystal Fighters, Barry Can’t Swim és a zárónapon Four Tet. „A zárónap azért ígérkezik sokat sejtetőnek, mert aznap a Nagyszínpadon lép fel Skrillex, utána pedig Fred again.., majd a Revolut Színpadon kezd Four Tet, ők hárman tavaly a Coachella zárónapján varázsolták el a közönséget egy közös fellépéssel, és egybehangzó akaratuk volt, hogy a Szigeten ugyanarra napra hívjuk meg mindhármukat” – tette hozzá Virág.

A Bolt Paty Aréna továbbra is az elektronikus zenét kedvelők Mekkája lesz, ahol naponta a világ legismertebb party brand-jei adják egymásnak a terepet. Érkezik az őrületes performanszairól ismert elrow, a keményebb stílusokat képviselő Q-Dance, a világ legnagyobb techno rendezvényét is jegyző Awakenings, a Martin Garrix nevével fémjelzett STMPD vagy az „Univerzum legnagyobb drum&bass és dubstep partija”, a Rampage. Utóbbi a hazai Next Level csapatával kollaborál majd és a hazai frontot erősíti majd a Be Massive csapata is. Csiszár Virág kiemelte: „szombaton, az STMPD napján a Nagyszínpadon lép fel Martin Garrix, nem lenne meglepetés, ha a holland világsztár aznap a Bolt Arénában is felbukkanna.”

Az alternatív elektronikus zene krémjét vonultatja fel, az ókori amfiteátrumokat idéző díszletben megjelenő Colosseum, mintegy félszáz előadónak teret adva. Közülük ott lesz például Richie Hawtin, Honey Dijon, Ellen Allien, Sven Väth, Nico Moreno vagy a Måneskin basszusgitárosa, VICTORIA, ezúttal szóló projektjével.

Kardos József, a Sziget programigazgatója a programhelyszínek terén várható változásokra hívta fel a figyelmet: „Több helyszínt tematikus csoportba rendeztünk össze, egyfajta zónákat kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot”. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden (korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is. A nappali és közösségépítő aktivitások a PlayGround zónán belül lesznek megtalálhatók, mint a SportZone, GameLandHub, vagy a még kialakítás alatt álló olimpiai helyszín is.

A programigazgató elmondta, hogy idén visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. Az Ibis × ALL támogatásával, The Buzz néven jelentkezik a korábbi Európa Színpad, olyan nemzetközi zenekarokat felvonultatva, akik hazájukban már komolyabb sikereket értek el, de nemzetközi szinten még nem mindenhol ismertek. Ezúttal Free To Be…Special néven láthatók a Nagyszínpad átállásainak szünetében azok a special partyk amik olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítik a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet. Idén is lesz dropYard, a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol nem titkolt cél, hogy ennek a népszerű műfajnak a lehető legszélesebb nemzetközi merítését tudják bemutatni. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage és vibrálóan sokszínű programokkal vár mindenkit a Global Village, egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel, a tradicionális zenétől az elektro-world-ig. A Sziget megújult művészeti helyszíne az ArtGarden, egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak invitálják a fesztiválozókat minden nap. És elmaradhatatlan helyszín a Cirque du Sziget, mely idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat. Mint ahogy a Sziget sokszínűségében már megszokott a Szinház- és Tánc helyszín, a Sétáló Utcaszínházak, vagy a Magic Mirror varázslatos forgataga…

SZIGET Hivatalos | Facebook | Instagram

Címkék: , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás