Ha még nem hallottál a művészvilágban a színekről folyó háborúról, eljött az ideje: a vita a brit-indiai művész, Anish Kapoor és a művészvilág többi tagja között éleződött ki, legutóbb azzal, hogy 2016-ban Anish megkaparintotta a Stuart Semple által létrehozott legpinkebb pinket – pedig korábban pont ettől az egy színtől volt eltiltva.
A vita még 2014-ben kezdődött, amikor Kapoor exkluzív jogokat kapott a Nanosystems nevű tech cég által létrehozott „Vantablack” névre keresztelt legfeketébb pigment használatára – amely anyag a fény nem kevesebb, mint 99,96 százalékát képes elnyelni.
Ezzel a kizárólagos joggal alaposan magára haragította a művészeti közösség többi tagját. Stuart Semple erre válaszul dobta piacra a legrózsaszínebb rózsaszínt, melyet egy évtizeden keresztül tökéletesítgetett: egyedül Anish Kapoort azonban eltiltotta a terméktől.
Hogy a vetélytárs a közelébe se férkőzhessen a színnek, a „PINK” vásárlóinak egy nyilatkozatot is alá kellett írniuk, melyben kijelentették, hogy se Kapoor, se őt ismerő ember ne juthasson hozzá a festékhez. A művész azonban újra fellobbantotta a vitát, hiszen Instagramjára olyan képet posztolt, melyen épp a rózsaszín porból emeli ki az ujját, és csak annyival kommentálta mindezt, hogy „Up Yours”.
https://www.instagram.com/p/BOWz73wgj7R/
A „PINK” kreátora szomorúan annyival kommentálta az esetet, hogy „természetesen nagyon elszomorító, hogy Anish illegálisan hozzájuthatott a rózsaszínhez. Ha bárki tud róla valamit, hogy hogyan juthatott hozzá, az jelezze – úgy tűnik Anish keze messze elér, most már nem csak a legfeketébb fekete az övé, de a legpinkebb színt is ellopta. Szerencsére a világ legglitteresebb glitterjét még nem sikerült megkaparintania, és szeretnénk figyelmeztetni a vásárlókat, hogy ez így is maradjon.” Semple és más művészek azóta is kísérleteznek újabb, Kapoor fekete színéhez hasonló anyagok kifejlesztésével,
mindenesetre a jelenlegi állás: Anish Kapoor: 2; művészvilág: 0.
(via Dazed)
Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.