Phenom’ Top 2015: A magyarok

Avatar photo
2016.01.10., 14:09

Ugyan évösszegzésünkkel egy kissé átnyúltunk a 2016-os évbe, mindenképp szerettük volna megmutatni nektek, kik azok a magyar előadók, akiknek lemezére nemcsak idén emlékszünk még mindig jó szívvel, de remélhetőleg még néhány év múlva is szívesen elővesszük őket.

amoeba_2

Amoeba – Keep The Funk Alive

Borzasztóan közhelyes azt állítani valamiről, hogy „meg se mondanám róla, hogy magyar”, de az Amoeba esetében pont erről van szó. Az Akkezdet Phiai és a Fixi4 vonaláról érkező csapat első anyagán érződik, hogy bizony nem először zenélnek együtt. A funkos, jazzes egyveleg pedig szó szerint simogatja a fület, és ha ez önmagában nem lenne elég, a lemez színvonalát olyan vendégénekesekkel maxolják ki, mint Sena, Berger Dalma vagy Mensa.

KulcsdalDamn Funk

barabas

Barabas: Elevator Dance Music

Barabás Lőrinc két évvel ezelőtt adta ki első szólólemezét, a Sastrát (amelyet mi is szerettünk, rajta a phenom’enális 1 2 1-gyel), idén viszont új néven és teljesen más zenei irányba kalandozva hozta el nekünk következő albumát. Az Elevator Dance Music hanganyaga eszméletlen tánczeneként írható le, ahol a testrészbeindító house dallamok és az ezekbe harmonikusan belesimuló trombitaszólók tökéletes bulit csapnak a hallójáratainkban.

Kulcsdal: Optik

baron_mantis

Baron Mantis: vis-á-vis

Piromán katarzist villantottak első videoklipjükben, majd elhozták hozzánk az albumpremierjüket, amelyből kiderült, hogy nem kevés tökösség szorult a kéttagú Baron Mantisbe. A stoner rockot poppal vegyítő srácok 16 masszív számon keresztül tombolnak és szórják ránk ütős számaikat, világossá téve, hogy debütálásukkal megkezdték a hosszú időre tervezett sáskajárásukat.

Kulcsdal: On Track

biebers_album_art_final_27

The Biebers – The Biebers

Tökéletes imidzset építettek maguknak a Puskás-testvérek: kilétüket kezdetben homály fedte, majd a zenekar egyre csak bővült, addig, amíg minden hangszeres posztra nem találták meg a tökéletes zenészt, és 2012 óta olyan slágereket hoztak ki, mint a Sorry, a Stay vagy a Dance. Szóval a srácok az elmúlt három évben biztosították, hogy folyamatosan beszédtémák legyenek, az egész pedig első lemezükben teljesedett ki. Fergeteges, izzasztó, táncolós koncertjeik hangulatát adja vissza az anyag. Na, mondjuk ki, megy a #szexizés rendesen.

Kulcsdal: Sorry

deep_glaze

Deep Glaze – Unveiled

A Deep Glaze bemutatkozó kislemeze szeptemberben jelent meg, azóta pedig megnyerték az év dalát az Ígéretes Titánokon, és egyre többet koncerteznek. Az egész albumon érezhető, hogy a srácok a biztosra mentek, hiszen a számok tökéletesen beleillenek a mai magyar alternatív zenei trendekbe. Nagyon jó kiegészítője lehet az Unveiled azoknak az embereknek, akik várják már az új Middlemist Red-albumot, és addig valami újdonságra vágynak.

Kulcsdal: Shadow

ez_basic

EZ Basic – Dead End Darling

Öt év szünet után jelentkezett új lemezzel a 2000-es évek egyik legfontosabb hazai indie-csapata, a Szarvas Árpád-vezette EZ Basic. Ráadásul nem is akárhogyan: visszatértek a gyökerekhez, vagyis a kezdeti „barkácsoláshoz”, és a dalszerzés örömét újra felfedezve készítettek egy konceptlemezt. Egy olyat, aminek a pontos története ismeretlen, de pont ettől, na meg az ábrándos, dream-popos dallamoktól lesz olyan magával ragadó.

Kulcsdal: Fin Begins

fabian-juli-zoohacker-shine

Fábián Juli & Zoohacker: Shine

Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán 2011 óta dolgoznak együtt, 2015-ben pedig végre megszületett első nagylemezük Shine címmel. Az albumra felkerültek korábbi rádiós slágereik, mint a Like A Child, de helyet kapott rajta népdalfeldolgozás Vásárhely címmel, illetve sok-sok különböző hangszeren – csellón, zongorán, trombitán vagy hegedűn – játszó vendégzenész is. A végeredmény pedig egy változatos, modern hanganyag, amely hosszú és sikeres kooperációt sejtet.

Kulcsdal: Nothing to lose, My Dear

felso_tizezer

Felső Tízezer: Normális élet

Több együttesben (Zombie Girlfriend; Broken Cups; The Sommersault Boy; Szabó Benedek és a Galaxisok) is megforduló multiinstrumentalista fenegyerek, Sallai Laci magyarul megszólaló új projektjének debütalbuma, a Normális Élet mindannyiunk gimis/kora egyetemista éveit hozza vissza gyermeki reményeivel, vágyaival, csalódásaival, tempósabb ütemekkel és szintikkel tűzdelt dallamokkal.

Kulcsdal: A mi emberünk

fran_palermo_2

Fran Palermo: Fran Palermo

Kis szünet után újra összeállt a kilenctagú Fran Palermo, első nagylemezüket így újult erő, de a tőlük megszokott különleges eklektika jellemzi. Büszkeségük az albumról az Am I Right, Boy című számuk, igazi mérföldkő, saját elmondásuk szerint is a közönségük eddigi kedvenc dala lett.

KulcsdalAm I Right, Boy

iamyank

iamyank – Lost Sounds

2015-ben a hazai elektronikus zenében szinte minden Iamyankról szólt. A figyelem középpontját minden erényével fenntartó ifjú hazai producer a kifinomult, táncparkett-orientált jövőzenék kiskirálya lett: három hivatalos kislemez és EP után 2015 márciusára készült el első nagyobb lélegzetvételű anyagával, a Lost Soundsszal. A kiadványhoz egy játékapplikáció is kapcsolódott Adventures Of Poco Eco címmel, ami az elmúlt évben több, mint húsz rangos díjat is bezsebelt. Yank a lemez megjelenését követően több remixszel is jelentkezett, köztük a Jazzékiel Átkötő c. számához készült újragondolással vagy a Volkova Sisters remixgyűjteményéhez.

Kulcsdal: Marching Metronome

kluster

Klusters: Olbers’ Paradox

Adott egy érdekes koncepció, egy eköré felépített, végtelenül igényes honlap és arculat, és az egész középpontját adó, komplex (film)zene. M83 hazai kistestvéreinek is mondhatnánk a Klusterst (akiket már tavaly év végén bemutattunk), amely egyszerre ad rádióbarát slágereket, pszichedelikus elszállásokat és melankolikus momentumokat. Az Olbers’ Paradoxon keresztül megjárjuk a képzeletet, az álomvilágot és az űrt, hogy a testünkből és a Földről kiszakadva szálljunk tudatmódosító szerek nélkül is.

Kulcsdal: Depths

margaret_island

Margaret Island: Egyszer volt

Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint hármasa 2013 őszén kezdett együtt zenélni, ám az idén megjelent debütáló lemezükkel máris bebiztosították helyüket a magyar könnyűzenei palettán. A sallangoktól mentes dalszövegeikkel, egyedi hangzásvilágú dalaikkal rögtön a hazai fesztiválok kedvencévé váltak a fiatal zenészek, első albumukon mindenki találhat magának kedvenc dalt szerelmi bánathoz, életigenléshez vagy szimpla ábrándozáshoz.

Kulcsdal: Ringató

minimyst_2

Minimyst: Hard Water

Mészáros István, azaz Minimyst idén jelentette meg bemutatkozó albumát, a Hard Watert, amelyen egyensúlyozik az elektronikus zene és a pop – főleg szintik vezérelte – egyvelege. A lemezen Hodosi Enikő (Manoya, neo) és Jónás Vera is közreműködik, a végeredmény pedig megerősíti, hogy downpop hangulat ide vagy oda, most már a hálószobából kifelé vezet az út.

Kulcsdal: Answer

MYGL

MYGL – MYGL

A Szőke Barna (Hó Márton és a Jégkorszak; The Qualitons; Planet55) szólóprojektjeként induló formációt már a kezdetek kezdetén, Loveia című dalával felfedeztük magunknak, azóta pedig folyamatosan követjük a történéseket, mint például azt, hogy időközben Hó Márton is kivette a részét belőle. Így már duóként jelentették meg első lemezüket, ami a vokállal egy teljesen más, új ízt, na meg persze figyelemfelkeltő magyar dalszöveget kapott.

Kulcsdal: Ki Volt Az A Nő?

puma_danger

Puma Danger – Sun Pitcher

A 2014-ben alakult Puma Danger sűrű évet tudhat maga mögött: egy, a Run Over Dogs zenekarral közösen lenyomott Európa-turné után 2015 őszén kiadták első nagylemezüket, a Sun Pitchert, ami egy újabb ütős darabja az egyre bővülő magyar pszichedelikus rock kincstárnak. A Queens of the Stone Age és a Black Angels zenéjére hajazó gitárzajból átüt a banda jól felismerhető hangzása és egyénisége is, amiért a továbbiakban is érdemes lesz odafigyelni rájuk.

Kulcsdal: Sicily

thepunch_cover

THe pUnch: Will Way

Bűn lett volna nem megemlíteni a Will Wayt ezen a listán. Az album létrejöttének hátteréről már mesélt a zenekar a velük készült interjúnkban, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy érdemes volt várni: az idő és a gondoskodás meghozta gyümölcsét, a srácok egy nagyon erős debütalbumot tettek le az asztalra. Igényes pszichedelika lebegős témákkal, Simon Le Bon vokálhangjával. Csak így tovább!

Kulcsdal: Mountain Spring

rajatszas_2

Rájátszás: Szívemhez szorítom

Biztosan sok középiskolás tanár töri nap mint nap a fejét azon, hogyan lehetne megszerettetni az irodalom világát a sok tizenéves fiatallal. Szólunk, hogy a megoldás már megszületett. A Rájátszás tagjai olyan zenészekkel, mint Beck Zoli vagy Egyedi Peti, és olyan kortárs írókkal, mint Grecsó Krisztián vagy Háy János, megmutatták, hogy két olyan nagyszerű dologból, mint a zene és az irodalom, létrehozható egy harmadik, még fergetegesebb műfaj. Ennek örömére idén megjelent második könyvbe csomagolt lemezük, Szívemhez szorítom címmel.

Kulcsdal: Dezső

Soerii & Poolek

Soerii & Poolek – ARANYALBUM.torrent 1

Hál’ istennek Magyarország legszórakoztatóbb produkciója 2015-ben sem pihent, és az áprilisban kiadott albumuk mindenki számára biztosította azt, hogy a nyár ne csak a Bulibáróról szóljon. Az ARANYALBUM.torrent 1 elkészítésében részt vett az emo korszak legemlékezetesebb magyar képviselője, Molnár Tamás (Anti Fitness Club) is. A Forró Tél az album legjobb száma, hiszen rég hallhattunk ennyire szórakoztató szöveget, továbbá tökéletesen megfogalmaz minden sztereotip gondolatot a fesztiválokról. Csak a szülők meg ne hallják.

Kulcsdal: Forró Tél

szabo_benedek

Szabó Benedek és a Galaxisok: A legszebb éveink

Két évet kellett várni Szabó Benedekék új albumára, de úgy gondoljuk, maximálisan megérte. Ha utaztál már hajnalban taxiban, illetve fiatal vagy, de voltál már fáradt, akkor neked is tetszeni fog. A legszebb éveink a huszonéves élet fentjeit és lentjeit mutatja be, az előző, Kapuzárási Piknik című album sötétségét ellensúlyozva mesél a hétköznapok mögött igenis ott rejtőző szépségről.

Kulcsdal: A teljesség felé

torz

Törzs – Magasra fel

Az ex-Carbovaris tagokból verbuválódott Törzs bemutatkozó EP-je, a Magasra Fel üde színfolt a hazai lemezfelhozatalban, mind koncepcióban, mind a tagok világfelfogásának közvetítésében is, és bár hangzásvilágilag a Foals fedezhető fel benne, külön örömet okoz, hogy szövegeik magyarul születnek.

Kulcsdal: Csak Te

Összeállította: Berke Regina, Biczó Andrea, Csóka Ági, Hering András, Kovács Márta, Mihályi Dávid, Tóth András, Varju Kitti

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás