Avatar photo
2022.09.4., 15:11

„Nagyobb adrenalinlöket volt leforgatni, mint egy sima klipet” – Doggos-interjú

A pécsi Doggos nagyban készül friss EP-jére, de előtte még készített egy videoklipet vadiúj dalához. A Hozzám van szerencséd a zenekar első magyar nyelvű száma, ennek kapcsán beszélgettünk az együttes tagjaival.

 
 

Öt év kellett ahhoz, hogy hallhassuk az első magyar nyelvű Doggos-dalt. Hogyan jutottatok el odáig, hogy magyar nyelven szólaljatok meg?

Hanzli Fanni: Én mindig is szerettem magyarul énekelni és valahogy közelebb is állt hozzám, mint az angol, de úgy érzem, fel kellett nőnöm hozzá egy kicsit. Gondolok itt arra, hogy sokkal intimebbnek érzem azt, hogy magyarul jutok el az emberekhez. Nem biztos hogy pár éve mertem volna így kitárulkozni.

Kárai Bence: Nem is tudom már, hogy anno miért kezdtük el angolul, talán úgy éreztük, hogy a zenénk stílusához autentikusabban passzol.

A stilisztikán kívül viszont volt egy nagy hátránya ezeknek a szövegeknek: kizártuk magunkat a lehetőségből, hogy a szövegeinket az emberek értelmezzék és értékeljék.

Pedig én úgy érzem, hogy ezeket sosem alibiztük el. Ezekbe is sok munkát fektettünk közösen. Ki voltak találva, meg voltak írva. Nem írtunk le valamit csak azért, mert „menőn hangzik”. Ennek ellenére ez a belefektetett munka sosem térült meg. Mert nincs nagyon törekvés rá, hogy az angol nyelvű magyar dalokat értelmezze bárki is. Én sem gyakran teszem. Szóval így egy kicsit úgy éreztem, mintha a művészetünk egy jelentős részét nem is figyelné soha senki. Ahhoz, hogy megtérüljön a szövegekbe fektetett munka és meghallja bárki is, amit mondani szeretnénk, muszáj volt végre az anyanyelvünket használnunk.

 
 

Először dolgoztatok együtt producerrel, egyből Ligeti György kezei közé is kerültetek. Milyen volt a vele való munka?

Serfel Bogi:

A legfontosabb, amit tanultunk tőle, az az alázat. A zene maga a felsőbb erő, ami kibontakozik magától, ha engedjük, hogy vezessen minket. Kevésbé spirituálisan szólva, rakjuk félre az egónkat, és engedjük el a felesleges művészkedést, ami nem illik bele egy dalba.

Kárai Bence: Transzformatív élmény volt, zenekari tagként és magánemberként is egyaránt. Pontosan emiatt az „egóelengedés” miatt. Az első pár alkalommal ezt nehéz volt megtenni, de fokozatosan egyre könnyebbé vált. Gyuri próbált rávilágítani a zenekészítésnek azon aspektusaira, amik segítettek nekünk újraértelmezni, hogy mit is jelent zenésznek lenni. Ebből az egész kollaborációból mi nem (csak) jó számokat nyerünk, hanem új perspektívát is.

Hanzli Fanni: Őszinte leszek, én nagyon izgultam, de már amiatt is, hogy megmutathassuk neki a zenénket. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a Hozzám van szerencséd és a majd később megjelenő kislemez is a ZajZajZaj Stúdióban készült/készül. Beck Zaza is lejött meghallgatni a dalokat és azok alapján ajánlotta nekünk Ligeti Gyurit. A legjobban azt szeretem a vele való munkában, hogy mindig elmondja: nem akarja megölni azt, ami ösztönösen jön belőlünk.

Hegyes Tomi: Az én lelkemnek az is hihetetlenül jól esett, amikor különbséget tett a dobolás és a zenélés (vagy a gitározás és zenélés, stb.) között. Részben megnyugtatott, de inkább felhype-olt, mert pontosan ugyanez már megfogalmazódott bennem egy pár éve.

Ebből is láttam, hogy egy nagyon jó popzenei sámánnal hozott minket össze a sors.

 
 

Milyen volt a zenekar szemszögéből producerrel dolgozni?

Éreth Szabi: Szerintem nagyon tanulságos volt. Egyrészt ténylegesen rá kellett jönnünk, hogy mennyire nagy segítség tud lenni egy külső fül az írási folyamat során, másrészt pedig talán sikerült kicsit fejlődtünk abban, hogy letisztultabb zenénk legyen, felesleges bonyolítások és csapongások nélkül. Talán ez segítette a magyar szövegek megírását is, mert a számoknak így sokkal konkrétabb hangulata, világa lett.

Serfel Bogi: Mindig is ott motoszkált bennünk a dalok megírása közben, hogy vajon jól tesszük-e, hogy berakunk ide, vagy oda még egy verzét, hogy működik-e az a bizonyos a dobfill, és hasonlók. Gyuri végre visszacsatolást adott minden kételyünkre, mint egy értő, külső fül. Miután megfogadtuk a tanácsait, egyre jobban elkezdtünk bízni a saját zenei döntéseinkben is.

Fanni említette, hogy segített levetkőzni a banda egóját és nyitottabbá váltatok a munkafolyamat során. Eddig nem akadt egy vezető, aki hátsókat rugdosott volna?

Éreth Szabi: Szerintem ez a zenekar egyáltalán nem működne jól egy kifejezett vezetővel, mindegyikünk másban jó és másban látja fontosnak érvényesíteni magát, és alapvetően mindenki véleménye ugyanúgy számít. Persze az idei év sok feszültséget hordozott magában a rengeteg teendő miatt, de ennek ellenére is jó volt a csapatdinamika.

Kárai Bence: Én olyan szempontból bevállaltam egy kisebb „vezetői szerepkört”, hogy intézem a bürokratikus dolgok nagyobb részét meg betartatom magunkkal a határidőket stb. Viszont nagyon próbálom ezt a szerepkört nem bevinni a kreatív folyamatba. Ott fontos, hogy teljesen egyenrangúak legyünk, mert ettől lesz Doggos hangzása egy Doggos dalnak.

Hanzli Fanni:

Szerintem Bence meg én vagyunk azok, akik a legtöbbet konfrontálódnak a zenekarban és ez néha nehéz.

Alapvetően elég jól viseljük a kritikát egymástól, de ha túl sokat hallod magad, nehéz észrevenni mondjuk, ha önismétlő vagy, esetleg valamit nem jól csinálsz. Na meg nagyon bízunk egymás ízlésében szerintem. Talán ami segített abban hogy, kicsit levetkőzzük az egónkat, hogy tisztáztuk mit is akarunk pontosan. Kinek szól majd a lemez. Mit akarunk megmutatni magunkból.

 
 

A Hozzám van szerencséd a hamis magabiztosság témáját járja körbe, de egyfajta tükröt is mutat Fanni felé, ami segít saját maga elfogadásában. Terápiás jelleggel íródott?

Hanzli Fanni: Igen. Aztán észrevettük, hogy működik, így hát a közelgő kislemez többi dalát is így írtuk. Mondjuk visszagondolva, a régebbi számok is terápiaként működtek valamilyen szinten, de egészen máshogy.

Hegyes Tomi:

Szerintem terápiás jelleggel hallgatjuk vissza is.

A dalhoz a SoulCase Studio és az Odesa Films készített közösen egysnittes klipet. Milyen volt számotokra ezzel a módszerrel dolgozni?

Serfel Bogi: Klipet forgatni egyébként is izgalmas, egysnittes klipet forgatni pedig szó szerint kalandos volt így, hogy a klip elejétől a végéig egy buszban zötykölődtünk. Fanninak és a filmes stábnak különösen sok részletre kellett odafigyelnie (amiben derekasan helytálltak), de a zenekar többi tagjának is megvolt a saját kisebb-nagyobb feladata, pl. hogy ki, mikor kapcsolja fel a diszkófényt, és hogy mikor fussunk le közösen a buszról, amilyen gyorsan csak bírunk. Habár a helyszínen is jöttek spontán ötletek, minden pontosan meg volt szervezve – ezúton is köszönjük Halmos Ádám rendezőnek és az egész stábnak a forgatás precíz levezénylését.

Hanzli Fanni: Izgalmas és brutálisan fárasztó volt. Rengeteg dolog történt nagyon rövid idő alatt a buszban. Azért izgultam, mert bármennyire is szeretek szerepelni, ez egy teljesen másfajta megnyilvánulás. Szerencsére mindenki a stábból figyelt arra hogy a lehető legtöbbet kihozzák belőlünk. Nagyon jól instruáltak végig és szerencsére annyira jó hangulat volt hogy elég hamar fel tudtunk szabadulni. Nagyon hálásak vagyunk a teljes stábnak a munkájukért!

Kárai Bence: Számomra nem volt megterhelőbb, mint egy vágott klip forgatása, igaz senki más nem szerepelt annyit, mint Fanni. Ő rajta állt, vagy bukott az egész felvétel és megértem, hogy ez neki miért volt sokkal megterhelőbb, mint mondjuk nekem. Egyébként pár órával gyorsabban le is forgattuk, mint az előző klippet. Azt hiszem, összesen talán hatszor vettük fel az egészet és nem is a felvételek vették el a legtöbb időt, ha nem a két felvétel közötti rendezkedés, ahol mindent visszaállítottunk az eredeti állapotába.

Azt azért elismerem, hogy nagyobb adrenalinlöket volt leforgatni, mint egy sima klipet, mert tudtuk, hogy ha egy jelentősebb hibát vétünk, kezdhetjük elölről.

Nagyobb is volt a katarzis is, amikor hibátlanul sikerült megcsinálnunk 1-1 felvételt.

 
 

Többször jelöltek már titeket a Magyar Klipszemlén és a Hozzám van szerencsédhez készült klip sem egy szokásos utcán sétálós videó. Mondható, hogy a szórakoztató és ötletes videoklipek a Doggos brandjévé kezd válni?

Kárai Bence: Én szeretném, ha ez így lenne, de szerintem ez csupán abból fakad, hogy jól választjuk ki, hogy kivel dolgozunk együtt. Mindig olyan rendezőt/csapatot keresünk meg, akikről biztosan tudjuk, hogy egy olyan koncepcióval fog előállni, ami egyrészről nagyon kreatív, másrészt meg is valósítható. Ez azért fontos, mert a koncepcióért szinte sosem mi felelünk. Eddig szerintem csak jól választottunk amúgy. Jó lenne, ha védjeggyé alakulna!

Serfel Bogi: Úgy gondolom, hogy még le kell forgatnunk pár klipet ahhoz, hogy kialakuljon a brandünk, de a szórakoztatás mindig is célunk volt, valamint az is, hogy valami újat és egyedit alkossunk, amit kreatív filmesekkel eddig sikerült megvalósítani. Talán a jövőben bátrabbak leszünk, és már saját magunk fogjuk kitalálni a koncepciót is.

Pécsett és Budapesten is többször koncerteztetek már, de az idei nyáron több fesztiválra is sikerült eljutnotok. Milyen hatással volt rátok a 2022-es nyári koncertszezon?

Éreth Szabi: Mindenképp az eddigi legintenzívebb nyári szezonunkon vagyunk túl, és rengeteg meghatározó élmény ért minket, sokáig fogunk belőlük merítkezni. Azért a végére sok szempontból elég kimerítő volt, de hát reméljük ennél csak „rosszabb” lesz.

Serfel Bogi:

Nehéz szavakba önteni, hogy mennyi élményt adott ez a nyár. Hálásak vagyunk a lehetőségekért és minden egyes emberért, aki ott volt a koncerteken. Elképesztően sok energiát kaptunk a közönségtől, egy hullámhosszon vibráltunk velük, és mi, a zenekar tagjai is egymással. Többek között ezért a kapcsolódásért érdemes csinálni azt amit csinálunk.

Hanzli Fanni: Az volt a legjobb, hogy sikerült mindjárt ezzel az új zenekari felállással rengeteg időt eltölteni együtt. Nagyon jó volt egy csomó új embert megismerni és beszélgetni velük, tapasztalatokat gyűjteni és megtapasztalni kicsit azt az életet, amit igazából élni szeretnénk. Hálásak vagyunk ezekért az élményekért!

Milyen tervei vannak a Doggosnak a jövőre nézve?

Hegyes Tomi: Semmiképpen nem akarjuk magunkat becsapni. Folytatni akarjuk az őszinte, ösztönös zenélést és az olyan dalok írását, amiket legalább akkora öröm visszahallgatni, mint eljátszani.

Serfel Bogi: Az első és legfontosabb célunk jelenleg a legújabb EP-nk megjelenése, amire az egész évünk kifut. Reméljük, hogy ez a lemez még több emberhez eljut, és még nagyobb színpadokra vihetjük, mint az eddigieket.

Hanzli Fanni: Nyilván rengeteget szeretnénk koncertezni és szeretnénk magunkhoz és az emberekhez is közelebb kerülni a zenénk által. Még többet kísérletezni azzal, hogy milyen zenét akarunk csinálni. Ezen kívül pedig végre már tényleg jó lenne írni egy nagylemezt!

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

Fotók: Szudy Fanni

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás